Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mokré kouzlo letních scén

Miluju letní scény. Denní vedro pomalu vychládá, obloha se stmívá a na jevišti ožívá kouzelný svět… Pro mě ideální představa letního večera. Jenže počasí má na to občas jiný názor – a pak někdy vznikají ty nejkrásnější, protože neopakovatelné zážitky.

Hraje se Rusalka. Princ už procitl ze svého poblouznění Cizí kněžnou a hledá svou „bílou laň“, zavržená  Rusalka úpí v bažinách, její otec Vodník zuří. Na nebi se rychle sbírají mraky, zablýskne se… a spustí se doslova průtrž. Hudebníci rychle balí drahé nástroje, protagonisté prchají… a do té činy se nese sonorní hlas pana Hakena/Vodníka: „Pomstím se, pomstím, kam říš má dosahá…“ Lepší, byť trochu předčasný, závěr opery by žádný režisér nevymyslel.

Tuhle historku znám, pravda, jen z vyprávění. I sama jsem ale zažila pár podobných. Těžko například zapomenout na jedno představení dnes už legendárního Krále Leara na Pražském hradě. Už před přestávkou se občas zablýsklo, ale jen tak „na časy“. Krátce po začátku třetího jednání se odehrává slavná scéna Learova šílení v bouři. Ta je zážitkem už sama o sobě, ale když do toho začne doopravdy hřmít a intervaly mezi blesky a hromy se rychle zkracují, je to neskutečný zážitek, a vůbec vám nevadí vysoká pravděpodobnost, že za chvíli promoknete na kůži (mimochodem, tehdy jsme nezmokli, bouřka si to na začátku čtvrtého jednání rozmyslela a zamířila jiným směrem. Celý svět je divadlo…)

Další zážitek – taky z Hradu: Hraje se Večer tříkrálový, jedna z nejhezčích Shakespearových komedií, i přes svůj název na letní večer jako dělaná. Jenže tenhle večer se jako letní zrovna nechová – obloha hrozí od samého začátku a asi třicet minut před koncem  představení  se dává do deště. Mrholení postupně sílí, diváci oblékají pláštěnky, zatímco hra spěje k nevyhnutelnému happyendu. Promoklí diváci se klepou chladem, promoklí herci nejspíš ještě víc. V  lijáku představení končí a Miroslav Táborský jako šašek Feste na otevřené scéně sklízí bouřlivě šustivý potlesk opláštěnkovaného publika za svou závěrečnou píseň: „…pršelo, joj, těch fujavic… a prší zas, a čím dál víc…“

Proč o tom  píšu zrovna teď? Včera jsem do své sbírky soubojů divadla s živly přidala další zážitek. Na Letní scéně na Vyšehradě se konal koncert, kde Michal Horáček představoval své chystané album Český kalendář.  Zpočátku to vypadalo jen na hezký večer… nikdo ovšem netušil, že úvodní slova Michala Horáčka o tom, že poezii si nejen může, ale dokonce má každý vyložit po svém, si „po svém“ vyloží i počasí. Když Lenka Nová v jedné z písní zpívala „tak hrozně to zas nevypadá“, zatímco vichr jí nad hlavou bujaře lomcoval konstrukcí a diváci přemýšleli, jestli by stačilo zalehnout pod lavice, kdyby na ně celá ta věc padala, byl to tak surrealistický zážitek, že jsme se museli smát všichni včetně zpěvačky. Koncert nicméně pokračoval dál a publikum zakuklené v pláštěnkách (všechna čest pořadatelům, rozdali je bleskově, jakmile začalo být jasné, že bez sprchy to neprojde) moklo a poslouchalo. Spříznění, které v té chvíli vznikalo mezi účinkujícími na jevišti a diváky v hledišti, bylo doslova hmatatelné, a jsem přesvědčená, že kdyby  byly reproduktory pod střechou a zvukař nemusel v zájmu záchrany drahé techniky koncert předčasně utnout, byli bychom tam všichni vydrželi až do konce.

Až si na podzim to album koupím, donesu si s ním i vzpomínku na jeden mokrý a výjimečný letní večer, abych během lezavé zimy nezapomněla, „že už to ledem prohořívá“.

Autor: Veronika Volhejnová | neděle 11.8.2013 16:27 | karma článku: 7,65 | přečteno: 249x
  • Další články autora

Veronika Volhejnová

Bez zákona, bez morálky

Je dnes vhodná doba hrát Dona Juana? A pokud ano, jak a o čem? Režisér Michal Lang v Divadle pod Palmovkou na tuhle otázku odpovídá poměrně jednoznačně: o všech drzých a bezohledných Juanech, kterých je kolem nás víc než dost.

22.10.2016 v 0:25 | Karma: 13,00 | Přečteno: 406x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Gala(ntní) Mozart

Do pražského Kongresového centra se na vážnou hudbu moc nechodí. I když – vážnou: on ten Mozart není tak úplně seriózní, ani když jde o dílo žánru "opera seria". A neztratí se ani v tom velikém neosobním sále.

12.12.2015 v 11:22 | Karma: 4,90 | Přečteno: 124x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Dva živly na jednom pódiu

Kdyby se charisma dalo zavřít do plechovky a prodávat, mohl si na včerejším koncertu Cecilie Bartoli a Rolanda Villazóna v pražském Obecním domě někdo nadělat pěkné jmění.

7.12.2015 v 9:53 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Opravdu Mrtvý dům

Uvedení poslední Janáčkovy opery Z mrtvého domu je od Národního divadla rozhodně dramaturgicky správný počin. Jestli ale současná inscenace Janáčkovi u publika pomůže nebo spíš ublíží, je otázka.

10.6.2015 v 8:52 | Karma: 8,55 | Přečteno: 294x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Audience u královny Ivy I.

Dějiny od války po současnost v kostce, tak by se dala shrnout divadelní hra Audience u královny. Britská královna Alžběta II. v ní přijímá každý týden své ministerské předsedy, aby ji informovali o vývoji politické situace – což je na první pohled téma, které nemůže publiku mimo Británii nic říct. Až na ta nejslavnější jména (jako je třeba Margaret Thatcherová) český divák patrně britské premiéry znát nebude. Ale ono na tom překvapivě tak moc nezáleží, a největší zásluhu o to nemá autor.

9.4.2015 v 8:55 | Karma: 6,88 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 377x
Překladatelka, máma tří dorůstajících dětí a sveřepá milovnice divadla.

Seznam rubrik