Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kabaret Tartuffe

S klasikou je to těžké. Někdy si ji musíte povinně odtrpět, jindy se jí smějete; nejčastěji nejdřív jedno a pak to druhé.  Režisér Jan Nebeský to nejspíš zažil; možná proto usnadnil divákům práci a klasice se tak trochu vysmál rovnou. A vida – trpění se nekonalo.

Přiznávám bez mučení, že jsem na Tartuffa do Stavovského divadla šla se smíšenými pocity. Patřím totiž k těm, kterým se minulá Nebeského inscenace v Národním divadle, inovovaný Král Lear, hodně nelíbila. Tentokrát jsem ale připsala režisérovi předem bod k dobru za to, že neponechal původní název – z Tartuffa udělal Tartuffa Impromptu a tudíž diváky od začátku varoval, že můžou čekat cokoli.

Nebeský za vydatné spolupráce skladatele a jazzmana Milana Svobody změnil Tartuffa v bláznivý kabaret, kde se z Molièrových textů stávají šansony a z akcí taneční čísla (nebo komické skeče, jak kdy), kde kostýmy jsou skutečně kostýmy a vztahují se mnohem spíš k osobám než k jakémukoli přesněji určitelnému místu a době, a kde představení místo morálního poučení zakončuje taneční finále naznačující, že lidé jsou nepoučitelní a budou do omrzení opakovat stejné chyby.

Když Molière Tartuffa napsal, silně tím popudil katolickou církev, která si vymohla zákaz veřejného provozování hry. Nebýt ochranné ruky krále Ludvíka XIV., byl by Molière tehdy nejspíš exkomunikován. Dnes už narážky na církev vadí málokomu, bylo tedy třeba najít jiný zdroj pohoršení: na scéně se ostošest kouří, pije, fetuje a provozuje kopulace bez ohledu na pohlaví. A místo benevolentního královského zásahu nechává režisér uprostřed nejexplicitnější sexuální scény herce vypadnout z role a postěžovat si, co všechno  musejí pro své povolání vydržet.

Samostatnou kapitolou jsou kostýmy, bohatě obměňované a herecky využívané.  Vážený domácí pán Orgon (David Prachař) přichází na scénu v perfektně padnoucím obleku – a hned si ho za Tartuffovy asistence začne svlékat. Povedená metafora pro jeho postupnou přeměnu v smutného klauna v paruce a s dámskou spodničkou na krku, který pozdě poznává, jak se dal napálit; už tady, na samém začátku, má za sebou první kroky svého sestupu.

Jeho syn  Damis (Filip Rajmont) je vzteklý cholerik, který skoro všechny své repliky doslova řve, čímž ze sebe úspěšně dělá šaška… a časem se šaškem (pomocí postupně doplňovaného kostýmu) skutečně stává.

Zato Orgonova matka (Jaromíra Mílová) na sobě má pánský oblek (i s cylindrem) a po  chudince stařence také není v jejím projevu ani památky – to ona v téhle slabošské  rodině nosí kalhoty a nejraději by všechny svou hůlkou sešvihala na jednu hromadu. Přesto – nebo právě proto –  ani ona Tartuffa neprokoukne; je totiž hrubě pohoršená stylem života, který její potomstvo vede (nebo možná ještě spíš tím, že si z ní nikdo nic nedělá), a tak jí Tartuffova pokrytecká kritika padne do noty.

A pak je tu ovšem Tartuffe (Karel Dobrý) sám. Pohybuje se po scéně v pracovním overalu s obrovským nápisem „TARTUFFE“ na zádech – směs skromňoučké pokory a velikášství v jednom. Když v úvodu motorovou pilou pokácí kus kulisy, je to symbol velice podobný Orgonovu svlékání – jen viděný z té druhé strany.

Tartuffe toho vlastně v inscenaci moc nenamluví, o to je ale všudypřítomnější. Doslova obdivuhodná je řeč jeho těla. Dolézá, hrbí se, lokajsky se podbízí, napodobuje Orgona pohyb za pohybem. „Užitečně“ pobíhá po domě s nářadím, tu něco přivrtá, tam přitáhne – a pod tou záminkou vyslechne všechno, co potřebuje. Hystericky přehrává  tragického, neprávem obviněného světce. A když se otevřeně vysmívá přelstěné rodině, protahuje se jako kočka na slunci, bez nejmenších výčitek, bohorovně přesvědčený o svém vítězství.

Jan Nebeský svou inscenací ukázal, proč je Tartuffe jako typ nesmrtelný. Se svým oportunismem, vypočítavostí a histriónstvím, se svou schopností říkat to, co  se právě žádá, by v dnešní době neměl zapotřebí podlézat žádnému Orgonovi. Mnohem spíš by se  obratně vyšplhal do nějaké vysoké volené funkce.

 

Molière: Tartuffe Impromptu!, Národní divadlo Praha. Scénář, režie, výprava Jan Nebeský, překlad Vladimír Mikeš, hudba Milan Svoboda. Hrají: Tartuffe - Karel Dobrý, Orgon - David Prachař, Elmíra - Kateřina Winterová, Dorina - Lucie Žáčková, Damis - Filip Rajmont, Mariana - Jana Janěková ml., Valér - Radúz Mácha, Kleantes - Petr Motloch, paní Pernellová - Jaromíra Mílová, pan Loyal - Václav Postránecký, Filipka - Eliška Mesfin Boušková. Premiéra 28. 2. 2014 ve Stavovském divadle.

Autor: Veronika Volhejnová | sobota 1.3.2014 15:14 | karma článku: 7,81 | přečteno: 290x
  • Další články autora

Veronika Volhejnová

Bez zákona, bez morálky

Je dnes vhodná doba hrát Dona Juana? A pokud ano, jak a o čem? Režisér Michal Lang v Divadle pod Palmovkou na tuhle otázku odpovídá poměrně jednoznačně: o všech drzých a bezohledných Juanech, kterých je kolem nás víc než dost.

22.10.2016 v 0:25 | Karma: 13,00 | Přečteno: 406x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Gala(ntní) Mozart

Do pražského Kongresového centra se na vážnou hudbu moc nechodí. I když – vážnou: on ten Mozart není tak úplně seriózní, ani když jde o dílo žánru "opera seria". A neztratí se ani v tom velikém neosobním sále.

12.12.2015 v 11:22 | Karma: 4,90 | Přečteno: 124x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Dva živly na jednom pódiu

Kdyby se charisma dalo zavřít do plechovky a prodávat, mohl si na včerejším koncertu Cecilie Bartoli a Rolanda Villazóna v pražském Obecním domě někdo nadělat pěkné jmění.

7.12.2015 v 9:53 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Opravdu Mrtvý dům

Uvedení poslední Janáčkovy opery Z mrtvého domu je od Národního divadla rozhodně dramaturgicky správný počin. Jestli ale současná inscenace Janáčkovi u publika pomůže nebo spíš ublíží, je otázka.

10.6.2015 v 8:52 | Karma: 8,55 | Přečteno: 294x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Audience u královny Ivy I.

Dějiny od války po současnost v kostce, tak by se dala shrnout divadelní hra Audience u královny. Britská královna Alžběta II. v ní přijímá každý týden své ministerské předsedy, aby ji informovali o vývoji politické situace – což je na první pohled téma, které nemůže publiku mimo Británii nic říct. Až na ta nejslavnější jména (jako je třeba Margaret Thatcherová) český divák patrně britské premiéry znát nebude. Ale ono na tom překvapivě tak moc nezáleží, a největší zásluhu o to nemá autor.

9.4.2015 v 8:55 | Karma: 6,88 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

Muž se nadýchal chemikálie, která unikla z tlakové lahve. Patrně jde o chlor

25. dubna 2024  13:45

Kvůli úniku neznámého štiplavého plynu zasahovali hasiči ve středu a ve čtvrtek v Gorkého ulici v...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 377x
Překladatelka, máma tří dorůstajících dětí a sveřepá milovnice divadla.

Seznam rubrik