Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Amadeus v zoo

Program nové inscenace Kouzelné flétny ve Stavovském divadle v Praze uvádí alternativní název představení: Flétna od Boha. Zapomíná už ovšem dodat, že  Bůh, jemuž je tu vše dovoleno, se jmenuje Vladimír Morávek. Povoláním režisér.

Mohla jsem to ale čekat: podobně totiž přistoupil Vladimír Morávek před časem k pražské inscenaci Toscy. Pěvce uzavřel do pokud možno co nejmenšího prostoru, aby jim úspěšně znemožnil jakoukoli hereckou akci, kterou by snad mohli rušit jeho vidiny, povalující se po celém zbytku jeviště. Podobně tady: Z operních postav dělá toporné panáky, jejichž herecké výkony je třeba omezit, protože by z nich třeba nedejpanebože mohl vzejít nějaký příběh, a ten režiséra zjevně ruší. Proč by z něj jinak vyškrtal, co se dá, na úkor srozumitelnosti děje?

Hned na začátku útočí na Tamina papírový drak, spouštěný z provaziště. Budiž, do celkové dobové stylizace zapadá docela hezky. Jenže neohrožuje neohroženého prince natolik, aby  musel omdlít, a dámy Královny noci „triumfují“ pouhým svým objevením za vytaženým prospektem. Navíc dračí hlava se jako součást opulentní výzdoby objeví později ještě několikrát, ovšem to už z ní neomdlívají ani děti.

Papagenova úvodní scéna je osekaná tak, že ptáčník nestačí Taminovi zalhat ani slovíčkem, že snad draka zabil on – přesto ale najednou z ničeho nic nemůže mluvit (kdo děj nezná, nechápe proč) a dámy ho varují, aby nelhal.

Pamininou hlavní úlohou je, jak se zdá, půvabně omdlívat; nějaká psychologie je zjevně na překážku – jak by se jinak mohla probrat v řetězech a zoufat si, a vzápětí bez jakéhokoli viditelného přechodu zapět s Papagenem (kterého do té chvíle nikdy neviděla a nemá tudíž tušení, zda to není Monostatův/Sarastrův spojenec) sladký duet o lásce muže a ženy (zatímco za nimi dva tanečníci provozují něco, co spíš připomíná oslavu registrovaného partnerství)?

Královna noci  a velekněz Sarastro v libretu ztělesňují základní myšlenku příběhu –  boj zla proti dobru, tmářství proti rozumu. Jenže tady se i tahle hranice stírá. Královna noci se každou chvíli vyskytuje na jevišti spolu se Sarastrem, který jí líbá ruku, sleduje ji významným pohledem a vůbec působí dojmem, že kdyby si ho Královna byla ochotná pustit víc k tělu, všechny spory by byly zapomenuty.

A tak dále a tak podobně.

Zato všude kolem těchto nepodstatných postav se toho děje až až. Spouštějí a vytahují se prospekty v téměř barokním stylu (nechybí na nich Mozart s flétnou, Shakespeare s tělem okřídleného lva a nejrůznější bájné potvory). Na galerii skřehotají papoušci, po jevišti se plíží oživlé sochy zvířat nebo snad chrliče, popocházejí  tam pánové a dámy v opulentních kostýmech (takže si člověk občas není jistý, kolik dam vlastně ta Královna noci má), cupitají tam  jacísi cherubové, působící spíš jako chovanci z nemoderního blázince, vyskytují se tam děti nejasné provenience (až na malého Mozarta, jehož identita je celkem jasná) a  předvádějí se akrobati. Z portálu vyjíždí a zase se do něj vrací řádka tančících papírových krys, poněkud více vzadu dva papíroví sloni se třema očima a do toho všeho se tu a tam spustí onen zmiňovaný drak. Mimochodem, nic proti akrobatům – ti dva, kteří předvádějí hvězdy na chůdách, jsou opravdu skvělí. V cirkuse bych jim tleskala, až by mě bolely ruce. Jenže tady jsme na opeře, a já, a možná ještě pár dalších staromilců, bych mnohem radši poslouchala árii, kterou mezitím celkem nikým nepovšimnut (nad tou riskantní akrobacií se tají dech a  prostě se na ni nedokážete nedívat) zpívá na forbíně Papageno. O tom, že to je vůči pěvci vysloveně sprosté, se snad ani není třeba zmiňovat.

Ovšem hlavní postavou celého představení je jednoznačně Mozart. Nikoli Mozart jako skladatel, ale Mozart jako Formanovo/Schafferovo velké dítě, které se potácí po jevišti (není celkem jasné, zda je potácení způsobeno nemocí – v době premiéry Flétny mu zbývají už jen asi dva měsíce života – nebo alkoholem), padá, postrkuje svými postavami,  šíleně se hihňá a přerývaným hlasem překládá mluvené dialogy z němčiny do češtiny, čímž děj zoufale zdržuje (a ještě víc znemožňuje jakékoli smysluplné herecké výkony, o které by se snad někdo z pěvců chtěl pokusit). Naopak tempa, která nasazuje dirigent, pak působí, jako by bylo třeba takto proplýtvaný čas dohnat, aby se představení neúnosně neprotáhlo, takže pěvci mají občas  dost co dělat, aby orchestru stačili (ostatně, v některých pasážích se zdá, že podobné potíže mají i hudebníci sami).

Nemám nic proti filmu Amadeus (i když to filmové „pršení“ přes oponu, aby divákům došlo, kde bere režisér inspiraci, bylo už příliš). Nemám nic ani proti divadelní hře Amadeus. Kdyby se inscenace jmenovala Kaleidoskop z posledních týdnů života Wolfganga Amadea Mozarta, doplněný áriemi z Kouzelné  flétny, asi by se mi ta barvitá podívaná – fantaskní výprava, nápadité  živé dekorace a především skutečně nádherné kostýmy – docela líbila. Jenže já jsem přišla na operu Kouzelná flétna od Wolfganga Amadea Mozarta a ta se na jevišti Stavovského divadla prostě nekonala.

Wolfgang Amadeus Mozart: Kouzelná flétna. Libreto Emanuel Schikaneder. Hudební nastudování a dirigent: Jaroslav Kyzlink, režie: Vladimír Morávek, scéna: Miroslav Huptych a Marin Ondruš, kostýmy: Tomáš Kypta. Tamino: Jaroslav Březina/Richard Samek, Pamina: Marie Fajtová/Yukiko Šrejmová Kinjo, Královna noci: Olga Jelínková/Jana Sibera, Sarastro: Jan Šťáva/Pavel Vančura, Papageno: Jiří Brückler/Miloš Horák, Papagena: Lucie Hájková/Lenka Pavlovič, Monostatos: Ondřej Koplík/Aleš Voráček. Spolupracovala akrobatická skupina Long Vehicle Circus. Premiéra 5. únoira 2015 ve Stavovském divadle. psáno z reprízy 9. února 2015

 

Autor: Veronika Volhejnová | úterý 10.2.2015 10:04 | karma článku: 6,81 | přečteno: 230x
  • Další články autora

Veronika Volhejnová

Bez zákona, bez morálky

Je dnes vhodná doba hrát Dona Juana? A pokud ano, jak a o čem? Režisér Michal Lang v Divadle pod Palmovkou na tuhle otázku odpovídá poměrně jednoznačně: o všech drzých a bezohledných Juanech, kterých je kolem nás víc než dost.

22.10.2016 v 0:25 | Karma: 13,00 | Přečteno: 406x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Gala(ntní) Mozart

Do pražského Kongresového centra se na vážnou hudbu moc nechodí. I když – vážnou: on ten Mozart není tak úplně seriózní, ani když jde o dílo žánru "opera seria". A neztratí se ani v tom velikém neosobním sále.

12.12.2015 v 11:22 | Karma: 4,90 | Přečteno: 124x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Dva živly na jednom pódiu

Kdyby se charisma dalo zavřít do plechovky a prodávat, mohl si na včerejším koncertu Cecilie Bartoli a Rolanda Villazóna v pražském Obecním domě někdo nadělat pěkné jmění.

7.12.2015 v 9:53 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Opravdu Mrtvý dům

Uvedení poslední Janáčkovy opery Z mrtvého domu je od Národního divadla rozhodně dramaturgicky správný počin. Jestli ale současná inscenace Janáčkovi u publika pomůže nebo spíš ublíží, je otázka.

10.6.2015 v 8:52 | Karma: 8,55 | Přečteno: 294x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Audience u královny Ivy I.

Dějiny od války po současnost v kostce, tak by se dala shrnout divadelní hra Audience u královny. Britská královna Alžběta II. v ní přijímá každý týden své ministerské předsedy, aby ji informovali o vývoji politické situace – což je na první pohled téma, které nemůže publiku mimo Británii nic říct. Až na ta nejslavnější jména (jako je třeba Margaret Thatcherová) český divák patrně britské premiéry znát nebude. Ale ono na tom překvapivě tak moc nezáleží, a největší zásluhu o to nemá autor.

9.4.2015 v 8:55 | Karma: 6,88 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54,  aktualizováno  16:34

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. V úterý odpoledne o tom informovala na svém webu....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 377x
Překladatelka, máma tří dorůstajících dětí a sveřepá milovnice divadla.

Seznam rubrik