Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hurikán Rolando aneb Mí Pražané mi rozumějí

Rolando Villazón  jezdí do Prahy s chutí –  jak sám říká, už kvůli českému pivu. Kde by tedy měl zahájit své mozartovské turné než v Praze, ve městě, kde měli Wolfganga Amadea odjakživa rádi – a Rolanda také, jak o tom svědčil bouřlivý potlesk na přivítanou. 

Na úvod je třeba zmínit, že si Rolando Villazón s sebou tentokrát vzal švýcarský orchestr  Kammerorchester Basel pod taktovkou – nebo spíš by se dalo říct „pod smyčcem“ – houslisty a dirigenta Floriana Donderera, a těleso nejen že  mu bylo spolehlivým partnerem, ale i samo o sobě předvedlo skvělý výkon. Tohle provedení Mozarta, obzvlášť  Symfonie č. 38 D dur „Pražské“, jejíž jednotlivé věty se v druhé polovině střídaly s áriemi, by určitě zaujalo i na samostatném koncertě, a publikum to také orchestru dávalo najevo.

Villazón přivezl do Prahy zajímavý program z méně známých, většinou koncertních Mozartových árií, které spolu s dalšími vyšly nedávno na novém CD u Deutsche Grammophon.  Obzvlášť zajímavé byly ty, které Mozart složil ještě jako dítě: Va, dal furor portata (první dílo, které malý Wolfi napsal pro hlas a orchestr – v devíti letech!) a recitativ a árie Or che il dover – Tali e cotanti sono, složená o rok později u příležitosti vysvěcení salcburského arcibiskupa na kněze. Odhlédneme-li od bezostyšně podlézavého textu (za který ovšem Wolfi nemohl), jde o hudbu překvapivě zralou. Aneb, jak podotkla moje jedenáctiletá dcera, která se mnou na koncertě byla: „Já věděla, že ten Mozart byl geniální, ale TOHLE V DESETI LETECH? Vždyť byl mladší než já!“

Nejvděčnější jsou samozřejmě árie komické, a ani tady Rolando Villazón, komediant v nejlepším smyslu toho slova,  své publikum nezklamal. Ať už to byla přímo v samotném programu árie Dove mai trovar quel ciglio?, v níž se zapřisáhlý starý mládenec snaží dát dohromady krásnou dívku se svým přítelem,  ale po straně jim věští budoucnost plnou hádek, nebo pak mezi přídavky Con ossequio, con rispetto,  kde Villazón  cedil urážlivé poznámky mezi zuby tak, že se síň Obecního domu válela smíchy, a Clarice cara mia sposa, kde mu pomáhali i členové orchestru. (Ostatně, můžete se na ně v jiné verzi podívat tady a tady).

Jedinou „notoricky známou“ árií byl první přídavek, árie dona Ottavia Il mio tesoro intanto z opery Don Giovanni, závdavek z bonusového cédéčka s ukázkami z oper Cosi fan tutte a Don Giovanni (mimochodem, v obsazení figuruje i Adam Plachetka) a taky trochu dárek Pražanům, jejichž předkové se o vznik opery svým způsobem zasloužili a zapsali tak jednou provždy Prahu na mapu operního světa.

Shrnuto podtrženo: byl to nádherný večer. Ano, je pravda, že Villazónův hlas je dnes už trochu jiný, než býval před operací hlasivek. Je pravda, že i nějaké ty technické nedokonalosti by se našly. Jenže když budu stát o dokonalost, koupím si cédéčko. Villazonovo herectví, nepopiratelné charisma i atmosféru sounáležitosti mezi pódiem a hledištěm ale nahradit nejde. Jestli se hurikán Rolando přižene do Prahy znova, hodlám u toho být.

A mimochodem, víte, podle čeho jsme poznali, že autogramiáda po koncertě už opravdu brzo začne? Když u nachystaného stolu nalila slečna do sklenice pivo. České, přirozeně…

 

Rolando Villazón: Mozart. Doprovázel Kammerorchester Basel s Florianem Dondererem. Smetanova síň Obecního domu, 28. března 2014

Autor: Veronika Volhejnová | sobota 29.3.2014 14:47 | karma článku: 7,94 | přečteno: 336x
  • Další články autora

Veronika Volhejnová

Bez zákona, bez morálky

Je dnes vhodná doba hrát Dona Juana? A pokud ano, jak a o čem? Režisér Michal Lang v Divadle pod Palmovkou na tuhle otázku odpovídá poměrně jednoznačně: o všech drzých a bezohledných Juanech, kterých je kolem nás víc než dost.

22.10.2016 v 0:25 | Karma: 13,00 | Přečteno: 406x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Gala(ntní) Mozart

Do pražského Kongresového centra se na vážnou hudbu moc nechodí. I když – vážnou: on ten Mozart není tak úplně seriózní, ani když jde o dílo žánru "opera seria". A neztratí se ani v tom velikém neosobním sále.

12.12.2015 v 11:22 | Karma: 4,90 | Přečteno: 124x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Dva živly na jednom pódiu

Kdyby se charisma dalo zavřít do plechovky a prodávat, mohl si na včerejším koncertu Cecilie Bartoli a Rolanda Villazóna v pražském Obecním domě někdo nadělat pěkné jmění.

7.12.2015 v 9:53 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Opravdu Mrtvý dům

Uvedení poslední Janáčkovy opery Z mrtvého domu je od Národního divadla rozhodně dramaturgicky správný počin. Jestli ale současná inscenace Janáčkovi u publika pomůže nebo spíš ublíží, je otázka.

10.6.2015 v 8:52 | Karma: 8,55 | Přečteno: 294x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Audience u královny Ivy I.

Dějiny od války po současnost v kostce, tak by se dala shrnout divadelní hra Audience u královny. Britská královna Alžběta II. v ní přijímá každý týden své ministerské předsedy, aby ji informovali o vývoji politické situace – což je na první pohled téma, které nemůže publiku mimo Británii nic říct. Až na ta nejslavnější jména (jako je třeba Margaret Thatcherová) český divák patrně britské premiéry znát nebude. Ale ono na tom překvapivě tak moc nezáleží, a největší zásluhu o to nemá autor.

9.4.2015 v 8:55 | Karma: 6,88 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  11:35

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Klaus promluví o dvacátém výročí vstupu do EU. Vydá se opět i na Blaník

29. dubna 2024  11:35

Exprezident Václav Klaus vystoupí při příležitosti dvacátého výročí vstupu České republiky do...

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  11:28

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 377x
Překladatelka, máma tří dorůstajících dětí a sveřepá milovnice divadla.

Seznam rubrik