Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Gala(ntní) Mozart

Do pražského Kongresového centra se na vážnou hudbu moc nechodí. I když – vážnou: on ten Mozart není tak úplně seriózní, ani když jde o dílo žánru "opera seria". A neztratí se ani v tom velikém neosobním sále.

Řeč je o koncertu Adama Plachetky a Kateřiny Kněžíkové  Mozart Gala. A rovnou na úvod řeknu, že to byl moc povedený večer, jako stvořený do adventního času, kdy je člověk na nějaké to pohlazení po duši obzvlášť naladěný.

Zařízení přezdívané kdysi „lidojem“ nemůže samozřejmě konkurovat svou atmosférou tradičním koncertním síním, ale organizátoři se to pokusili aspoň zčásti napravit; na stěny i na dvě velké obrazovky se promítaly úryvky z partitur, na pódiu krom elektrických svícnů hořely i svíčky opravdové, zapalované lokaji v mozartovských parukách. Šikovný detail byl i to, že se na v úvodu každé skladby   na obrazovkách promítly všechny informace o ní (v programu tak úplné a přehledné nebyly, což je trochu škoda). Ovšem to všechno by nebylo nic platné, kdyby se na pódiu nekonalo jiskření, bez něhož není Mozart Mozartem. Naštěstí se konalo.

Basbarytonista Adam Plachetka, jeden z našich v současnosti světově nejúspěšnějších pěvců, a jeho manželka sopranistka Kateřina Kněžíková jsou v prvé řadě skvělí zpěváci, ale  také herci. Na Adama Plachetku zuřivě cedícího mezi zuby Figarovo  „Non piú andrai, farfallone amoroso“ (přibližně: Tak už ti sklaplo, ty zamilovaný motýlku) byl pohled pro bohy, a  byl to pohled pro celý sál, nikoli jen pro prvních pár řad, protože záběry pěvců se promítaly na dvě velké obrazovky po obou stranách pódia. Na něco takového jsme zvyklejší z popových nebo rockových koncertů a v případě některých operních pěvců by to ani nebylo příliš žádoucí, včerejší dva protagonisté si to ale dovolit mohou. A na závěrečné efektní „šampaňské“ árii z Dona Giovanniho, přednesené ve vražedném tempu a s minimálním prostorem pro nádech, bylo podle mého názoru hodně znát, že  Adam Plachetka tuhle roli za poslední léta vypiloval na světových scénách do vysokého lesku.

Je ovšem třeba říct, že Kateřina Kněžíková se vedle svého slavnějšího manžela neztrácí, ba naopak. Za ty  roky, co ji slýchám, mám dojem, že zraje jako víno, že její hlas je čím dál sladší a plnější. Obtížné mozartovské skoky sází  dokonale přesně a přitom lehounce. Na koncertě předvedla širokou škálu  výrazových poloh od Paminina zoufalství (Ach, ich fühl’s, es ist verschwunden) přes pomstychtivost opuštěné Donny Elviry (Ach! Chi mi dice mai) po rozverné kázání služky Despiny z Cosi fan tutte (In uomini, in soldati) a občas měla i bouřlivější potlesk než její partner.

Kapitola sama pro sebe jsou pak jejich duety. Nejen že k sobě jejich hlasy výborně ladí, že si umějí navzájem nahrát – třeba jen drobným gestem nebo grimasou – a že spolu tvoří i vizuálně krásný pár; z každého jejich duetu je cítit, že jsou spolu na jevišti rádi. Ne, ještě jinak: že jsou spolu rádi. Nejefektnější duety si  schovali na přídavky  („La ci darem la mano“ z Dona Giovanniho a „Pa-pa-pa Papagena!“ z Kouzelné flétny) , ale například i v dvojzpěvu z Figarovy svatby, ve kterém Zuzanka vodí za nos zamilovaného hraběte („Crudel! Perché finora“) byli, jak se vyjádřila moje třináctiletá dcera, „hrozně roztomilí“.

Čtvrteční večer  byl zkrátka moc příjemný a  byla bych moc ráda, kdyby se z toho mohla stát tradice, zvlášť když Adama Plachetku máme doma možnost slyšet čím dál řidčeji a na jednom pódiu s jeho paní ještě méně. A podle zaplněného a bouřlivě aplaudujícího sálu soudě, nebyla bych sama.

 

Mozart Gala, Kateřina Kněžíková a Adam Plachetka, Symfonický orchestr Českého rozhlasu dirigoval Tomáš Brauner. Kongresové centrum Praha, 10. prosince 2015

Autor: Veronika Volhejnová | sobota 12.12.2015 11:22 | karma článku: 4,90 | přečteno: 124x
  • Další články autora

Veronika Volhejnová

Bez zákona, bez morálky

Je dnes vhodná doba hrát Dona Juana? A pokud ano, jak a o čem? Režisér Michal Lang v Divadle pod Palmovkou na tuhle otázku odpovídá poměrně jednoznačně: o všech drzých a bezohledných Juanech, kterých je kolem nás víc než dost.

22.10.2016 v 0:25 | Karma: 13,00 | Přečteno: 406x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Dva živly na jednom pódiu

Kdyby se charisma dalo zavřít do plechovky a prodávat, mohl si na včerejším koncertu Cecilie Bartoli a Rolanda Villazóna v pražském Obecním domě někdo nadělat pěkné jmění.

7.12.2015 v 9:53 | Karma: 5,87 | Přečteno: 200x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Opravdu Mrtvý dům

Uvedení poslední Janáčkovy opery Z mrtvého domu je od Národního divadla rozhodně dramaturgicky správný počin. Jestli ale současná inscenace Janáčkovi u publika pomůže nebo spíš ublíží, je otázka.

10.6.2015 v 8:52 | Karma: 8,55 | Přečteno: 294x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Audience u královny Ivy I.

Dějiny od války po současnost v kostce, tak by se dala shrnout divadelní hra Audience u královny. Britská královna Alžběta II. v ní přijímá každý týden své ministerské předsedy, aby ji informovali o vývoji politické situace – což je na první pohled téma, které nemůže publiku mimo Británii nic říct. Až na ta nejslavnější jména (jako je třeba Margaret Thatcherová) český divák patrně britské premiéry znát nebude. Ale ono na tom překvapivě tak moc nezáleží, a největší zásluhu o to nemá autor.

9.4.2015 v 8:55 | Karma: 6,88 | Přečteno: 244x | Diskuse| Kultura

Veronika Volhejnová

Tragikomedie nikoli odjinud

Ve dvaceti letech mají ideály. V padesáti si namlouvají, že se svým ideálům nezpronevěřili. V osmdesáti už dávno zapomněli, že kdy nějaké ideály měli. Až potud nic nového pod sluncem. Jenže... jeden z nich je Odjinud.

25.3.2015 v 17:22 | Karma: 9,93 | Přečteno: 734x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Hromadná nehoda poblíž letiště uzavřela Pražský okruh, jedno z aut skončilo na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:10

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 377x
Překladatelka, máma tří dorůstajících dětí a sveřepá milovnice divadla.

Seznam rubrik